Klachten
Het drinken van alcohol is heel gewoon binnen onze samenleving . De meeste mensen drinken regelmatig een glas alcohol. Ook een keer een drankje teveel drinken komt weleens voor. Dit betekent niet meteen dat u een probleem heeft.
Wanneer u regelmatig (te) veel alcohol drinkt, is de kans groot dat u klachten krijgt. Sommige klachten ontstaan binnen enkele uren na het drinken. Andere klachten kunnen ontstaan als u gedurende langere tijd (te) veel alcohol drinkt. Op de website thuisarts.nl vindt u hier uitgebreide informatie over. Hieronder leest u wat veelvoorkomende nadelen, risico’s en klachten zijn.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen:
- Lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
- Psychische klachten, zoals onrustig, bang, somber of vergeetachtig zijn.
- Problemen met anderen thuis of op uw werk (ruzies, gebruik van geweld, contact met de politie, afspraken niet nakomen, ontslag).
- Moeite met het oplossen van de gewone problemen in het dagelijks leven.
Dit gebeurt er als u te veel en te snel achter elkaar alcohol drinkt:
- U bent minder alert en kunt situaties minder goed beoordelen.
- U neemt meer risico’s, u wordt overmoedig en overschat uzelf.
- U reageert langzamer en minder goed.
- U bent sneller ontstemd, emotioneel, verdrietig, somber of boos.
- U spreekt onduidelijk (met een dikke tong).
- U loopt wankel, u verliest uw evenwicht, u valt of maakt ongelukken.
- U wordt suf, u raakt bewusteloos of in coma door een alcoholvergiftiging.
Dit zijn nadelen en risico’s op de langere termijn bij teveel alcohol drinken:
- Delen van uw lichaam gaan minder goed werken: bijvoorbeeld uw hersenen, zenuwbanen, lever, slokdarm, maag en darmen, de alvleesklier en uw hart.
- U kunt hierdoor last krijgen van veel moe zijn, niet kunnen slapen, bang of somber zijn, dingen vergeten, minder goed kunnen opletten, concentreren en leren.
- U kunt ook last krijgen van oprispingen, brandend maagzuur, diarree, aankomen (overgewicht) of juist afvallen
- Kans op een vitaminetekort, als u dagelijks te veel alcohol drinkt en daarnaast weinig eet.
- Uw gezicht kan er rood en gezwollen uit gaan zien.
- Mannen kunnen last krijgen van verminderde vruchtbaarheid.
- Er is ook meer kans op bijvoorbeeld borstkanker of kanker in de mond en keel.
Redenen om te drinken:
De redenen om meer te drinken kunnen divers zijn. Soms is het een gewoonte geworden waarin u van af en toe drinken voor de gezelligheid, dagelijks bent gaan drinken. Soms gaan mensen ook meer drinken omdat ze veel problemen hebben en zich gespannen voelen. Ze gebruiken dan alcohol omdat ze dan denken beter te kunnen ontspannen. In het stuk draagkracht-draaglast kunt u meer lezen hoe belangrijk het is om u grip te krijgen op uw balans en wat het effect van alcoholgebruik is bij het herstel van draagkracht.
ADVIEZEN
Wanneer u klachten ervaart die mogelijk het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik kunt u zelf al een aantal dingen doen.
Erken dat er een probleem is
Voordat u iets kunt doen aan uw alcoholgebruik, zult u eerst moeten erkennen dat er daadwerkelijk een probleem is. Als u denkt “ach, het valt allemaal wel mee” zult u minder gemotiveerd zijn om iets te veranderen, dan wanneer u denkt “ja, ik drink te veel en ik wil er iets aan doen”. Erkennen dat er een probleem is, is dus de eerste en ook vaak moeilijke stap. U kunt u zelf daarbij op verschillende manieren ondersteunen. In de eerst plaats kunt u een alcoholtest doen. Met deze alcoholtest wordt duidelijk hoeveel u precies drinkt en in hoeverre dit schadelijk is voor uw gezondheid. Op de site drinktest.nl vindt u zo’n test. In de tweede plaats kunt u in gesprek gaan met mensen in uw omgeving die u vertrouwt. U zou hen kunnen vragen of zij vinden dat u teveel drinkt en wat ze aan u merken wanneer u teveel drinkt. Verder is het belangrijk te beseffen dat u zich niet hoeft te schamen voor uw probleem. Er zijn heel veel mensen in Nederland die te veel drinken, vaak zonder dat ze het weten. U bent in ieder geval op het punt aangeland, dat u er (wellicht) iets aan wilt doen.
Breng het probleem in kaart
Voordat u een probleem kunt oplossen, zult u eerst moeten weten hoe groot het probleem precies is. Een eerste hulpmiddel is het doen van een alcoholtest zoals hierboven genoemd. Verder is het goed om nog wat meer te lezen over alcohol en mogelijke schade bij te veel drinken. Op de sites alcoholinfo.nl en thuisarts.nl vindt u betrouwbare informatie op dit gebied. Verder kan het helpend zijn, wanneer u uw alcoholgebruik bijhoudt in een alcoholdagboek. Deze kunt u hier gratis downloaden.
U zult uw gedrag moeten aanpassen
Wanneer u besloten heeft om minder te gaan drinken, staat u voor de uitdaging om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Minder drinken betekent dat u uw gedrag moet veranderen en uw eigen gedrag veranderen kan in de praktijk een flinke uitdaging zijn. Denk maar eens terug aan al die goede voornemens die mensen maken aan het begin van het nieuwe jaar. Een groot deel van die goede voornemens sneuvelt binnen korte tijd. Waarom is dat? Dat komt onder andere omdat we niet direct beloond worden, wanneer we ons gedrag veranderen. Wanneer we bijvoorbeeld naar de sportschool gaan met als doel af te vallen, zullen we pas naar verloop van tijd het effect van onze inspanningen merken. In Nederland heeft o.a. Ben Tichelaar veel onderzoek gedaan naar gedragsverandering. Hij heeft er een interessant boekje over geschreven: Dromen, Durven, Doen. Een samenvatting van dit boekje kunt u hier gratis downloaden.
U staat er niet alleen voor
Weet dat u het niet alleen hoeft te doen. Wanneer u het vermoeden heeft, dat u teveel drinkt, ga dan vooral naar uw huisarts. Op de pagina zorgaanbod leest u, op welke manieren het Gezondheidscentrum u kan helpen bij het verminderen van uw alcoholgebruik. Daarnaast zijn er diverse andere wegen die u kunt bewandelen. Zo kunt u een online-behandeling volgen of u kunt op zoek gaan naar een lotgenotengroep. Over beide onderwerpen vindt u meer informatie onderaan de pagina over verslavingszorg. En kijkt u ook eens in uw omgeving rond. Wie zou u in vertrouwen kunnen nemen? Wie heeft er misschien ervaring met dit onderwerp? Nogmaals, het is niets om u voor te schamen en u hebt de eerste stappen reeds gezet door deze website te bezoeken.