COPD

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken of kleine gasdeeltjes of fijnstof. (Eerder sprak men van chronische bronchitis en emfyseem). Die vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt.

 

Wat zijn de klachten?

Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en slijm opgeven. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel bij patiënten met COPD.
De allerbeste behandeling is een rookvrij leven leiden. Wilt u hulp bij het stoppen met roken kunt u een afspraak maken bij de POH. Verder is het van belang uw medicijnen op de voorgeschreven manier te gebruiken. De praktijkondersteuners Silke en Letty houden uw longfunctie onder controle door middel van spirometrie (het longfunctie blazen).

Daarnaast, zeker als u het snel benauwd krijgt: meer bewegen. Want door meer te bewegen houdt u uw conditie op peil. U raakt minder snel vermoeid, u herstelt sneller na een infectie en u voelt zich minder benauwd na een inspanning. Werken aan uw conditie is en blijft belangrijk. Dat doet u door meer te bewegen in het dagelijks leven en eventueel te sporten, individueel en in groepsverband, maar ook begeleid door een fysiotherapeut in een beweeg- of revalidatieprogramma.

 

Hoe gaat de behandeling?

Controles worden gedaan door de praktijkondersteuners Letty van Ginkel en Silke Moelands.

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

 

Wie doet de behandeling?

In gezondheidscentrum de Roerdomp wordt fysiotherapie/zorg voor longklachten verzorgd door:

Mw. N.M. Moorrees (Nancy)

Mw. S.M. Moelands (Silke) – POH-S

Mw. L. van Ginkel (Letty) -POH-S