
Gezondheidscentrum de Roerdomp doet mee aan een onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMCU naar het RS virus. Het RS virus (afkorting voor respiratoir syncytieel virus) is een van de veroorzakers van gewone verkoudheid in de wintermaanden.
Het virus komt heel veel voor. Bij volwassenen blijft het bij een gewone neusverkoudheid, maar bij kinderen kan het ook een ontsteking geven van de lagere luchtwegen. Vooral bij baby’s kan het benauwdheid geven door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking.
Om meer te weten te komen over de factoren die bijdragen aan een ernstig verloop van een infectie met het RS virus doet het WKZ/UMCU de 2 onderzoeken, waaraan wij in de Roerdomp ook meedoen:
- De PROMISE studie is een studie die verder onderzoek doet naar de factoren bij een zuigeling (< 1 jaar) die een aanwijzing kunnen zijn voor het ernstig gaan verlopen van de RS virus infectie. Deze zgn biomarkers worden vergeleken bij kindjes met een mild verlopen infectie en bij kindjes die een ernstig verloop hadden en in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.
Ze bekijken hiervoor bloed, neusslijm, wangslijm, urine en ontlasting tijdens de infectie en 6-8 weken later. Bij deelname komt het team van het WKZ hiervoor bij u langs.
- Een studie waar ze de ziektelast van een RS virus infectie in kaart willen brengen bij kinderen jonger dan 2 jaar.
Bij alle kinderen onder de 2 jaar die de huisarts bezoeken vanwege verkoudheid/verdenking op een luchtweginfectie zal een RSV sneltest afgenomen worden (d.m.v. een neuswat). De Roerdomp heeft een apparaat (ID Now) in bruikleen, waarmee dan binnen 15 minuten kan worden vastgesteld of er sprake is van een RS virus besmetting.
De ouders van de kinderen die RS virus positief zijn, krijgen de vraag om mee te doen. Na toestemming worden ze gebeld door het studieteam van het WKZ en moeten ze 3 vragenlijsten in een maand invullen o.a. over ernst en duur van de klachten, doktersbezoeken, antibioticagebruik etc.
Kinderen onder 1 jaar kunnen zelfs aan beide studies meedoen.
We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan meer kennis over het RS virus zodat de behandeling in de toekomst kan worden verbeterd.