Praktijkondersteuning – COPD / Astma

Zorgprogramma COPDcopd

Bij het zorgprogramma COPD wordt gekeken hoe de zorg aan u als COPD-patiënt verder kan worden verbeterd. Hiervoor werkt het gezondheidscentrum samen met longartsen van het St. Antonius Ziekenhuis.
Patiënten met luchtwegklachten die mogelijk gebaseerd zijn op COPD  en die mogelijk voor het zorgprogramma in aanmerking komen, worden door de huisartsen geselecteerd. Zij vragen u dan een afspraak te maken bij een van de praktijkondersteuners Letty van Ginkel of Silke Moelands.  Zij maken dan een afspraak met u voor een zogenaamde longintake.

 

Hoe vindt de long intake  plaats?

De praktijkondersteuner  stelt u een aantal specifieke vragen over uw luchtwegklachten en voeren aansluitend gelijk een longfunctie-onderzoek  uit.  Daarna wordt een afspraak bij uw huisarts gemaakt en wordt bekeken hoe uw klachten het beste behandeld kunnen worden, of overlegt de praktijkondersteuner zelf met uw huisarts en belt u later terug.

 

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonal Disease) is een chronische longziekte, waarbij u moeite heeft met ademhalen omdat de longen ontstoken en beschadigd zijn. Bij COPD kan men last hebben van veel hoesten, slijm, benauwdheid en een piepende ademhaling. In het beginstadium is deze benauwdheid er alleen bij zware lichamelijke inspanning. Wanneer de COPD ernstiger wordt kunnen de klachten er ook zijn bij dagelijkse dingen, zoals traplopen.

 

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Zeker acht op de tien mensen met COPD kreeg deze ziekte door jarenlang roken. Andere oorzaken zijn luchtverontreiniging, slecht behandelde astma, veel longontstekingen of een erfelijke ziekte.

 

Evaluatie

Inmiddels zijn al veel  patiënten voor een longintake bij de praktijkondersteuner geweest, waarna, indien van toepassing, de controles zijn opgezet. Mocht u klachten hebben van veel hoesten, slijm, benauwdheid en een piepende ademhaling, maakt u dan een afspraak bij uw huisarts. De huisarts zal u dan als u daar voor in aanmerking komt, doorverwijzen voor een longintake bij de praktijkondersteuner (Silke Moelands of Letty van Ginkel).