Wanneer u angstklachten heeft, gaat u vaak in eerste instantie naar uw huisarts. De huisarts bekijkt samen met u om wat voor soort angstklachten het gaat en hoe ernstig deze klachten zijn. Vaak wordt hiervoor ook een vragenlijst gebruikt . Op basis daarvan en in overleg met u wordt er bekeken welke behandeling voor geschikt is. In veel gevallen zijn een aantal gesprekken met uw huisarts en/of een praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) voldoende .
Zelfhulp
U kunt zelfstandig aan de slag wanneer u last heeft van angstklachten. Er zijn op internet cursussen waarin u kunt leren hoe u met angst om kunt gaan. Kijk hiervoor bv bij de volgende websites:
- stop ’t getob gratis online programma om piekeren te stoppen
- Snel beter in je vel biedt 3 online trainingen aan om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten. Een training bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om je klacht te verminderen.
- mirro.nl helpt bij het herkennen, aanpakken en voorkomen van psychische klachten. Iedere module bestaat uit een zelftest, algemene informatie over het thema en het premium onderdeel Zelfhulp met extra uitleg, oefeningen en ervaringsverhalen.
- Hier vindt u adviezen die u verder zelf al kunt doen.
Gesprekken met de POH-GGZ
De praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) is in dienst van uw huisarts en ondersteunt de huisarts bij het begeleiden van mensen met psychische klachten. De POH-GGZ is specifiek opgeleid voor dit werk en heeft een ruime werkervaring in zijn vakgebied. De huisarts kan u verwijzen naar de POH-GGZ en maakt een afspraak voor een eerste gesprek. Na het eerste gesprek maakt u samen met de POH-GGZ afspraken over het doel van de gesprekken en het aantal gesprekken. Meestal vindt er na 3 gesprekken een eerste evaluatie plaats zodat we goed kunnen kijken of de geboden hulp bij u aansluit. Het kan zijn dat de huisarts u meteen naar een psycholoog verwijst of dat dit gebeurt nadat u een aantal gesprekken met de POH-GGZ heeft gehad. Dit alles gebeurt uiteraard in overleg met u.
E- health (internet behandelingen)
Gezondheidscentrum de Roerdomp maakt gebruik van met Therapieland. Therapieland biedt leuke en leerzame online (begeleide) zelfhulpprogramma’s die u op u eigen tempo kunt doorlopen. Heeft u meer interesse hebben in een van de programma’s vraag het dan aan uw huisarts of POH GGZ binnen het gezondheidscentrum. De kosten worden door uw gezondheidscentrum vergoed.
Psycholoog
Mocht er sprake zijn van hardnekkige klachten of een angst- en paniekstoornis dan kan het zijn dat u wordt verwezen naar een psycholoog,
- Bj gezondheidscentrum EMC vind u Vitaalmensenwerk.
- De Roerdomp en De Schans werken veel samen met Psychologenpraktijk Nieuwegein.
- In Zorgplein Zuid zit de praktijk Mindfit
- Tenslotte kunt u zich laten verwijzen naar Indigo die op meerdere locaties in Nieuwegein/Utrecht zitten.
Vanzelfsprekend bent u zelf vrij om zelf vrij om te kiezen voor de praktijk van uw voorkeur.
Bewegen
Bewegen en sporten is ook voor mensen met angstklachten van belang. Een bepaalde mate van lichaamsbeweging zorgt voor een betere conditie en meer energie. Bewegen is bovendien een goede manier om spanning kwijt te raken. Na een lichamelijke activiteit voel je je vaak aangenaam ontspannen. Kies een vorm van lichaamsbeweging die u leuk vindt. Het moet haalbaar zijn en ook op de lange termijn vol te houden. u houdt het gemakkelijker vol als u het samen met een maatje doet. Bron: angst.mirro.nl.
De Buurtsportcoach komt graag in contact met inwoners uit Nieuwegein die persoonlijk advies willen hebben over sporten en beweegactiviteiten. Aan de hand van een gesprek geven zij u vrijblijvend advies. Neem vrijblijvend contact op met de buurtsportcoach in uw wijk
Medicijnen
Soms zijn gesprekken met een POH-GGZ of psycholoog niet voldoende en blijven de klachten bestaan. In dat geval kan uw huisarts overwegen om u medicijnen aan te bieden die de angstklachten verminderen. Er zijn verschillende medicijnen die hiervoor in aanmerking komen en uw huisarts zal u informeren over de voordelen en nadelen van een bepaald medicijn. Een psycholoog of POH-GGZ schrijven zelf nooit medicijnen voor, omdat ze niet als arts zijn opgeleid. Een huisarts of een psychiater kunnen en mogen dat wel doen. Een psychiater is een medisch specialist wanneer het om psychische klachten gaat.
Fysiotherapie
Binnen de fysiotherapie zijn er 5 behandeltrajecten die ingezet kunnen worden bij cliënten met angst of een angststoornis.
- Ademhalings- en ontspanningstherapie(AOT) is met behulp van ademhaling en ontspanningsoefeningen minder benauwd en angstig worden.
- Bij de haptonomische begeleiding ligt het accent op de verhouding tussen voelen, denken en doen.
- Psychosomatische fysiotherapie brengt samen met u in kaart hoe angst en angstgevoelens in relatie staan tot uw houding en manier van bewegen.
- Runningtherapie is het aanleren van een rustige duurloop van zo’n 30-40 minuten bij angst of depressieve klachten.
- Exposuretherapie is het weer meer durven belasten van het lichaam.