
Bij het zorgprogramma Longziekten wordt gekeken hoe de zorg aan u als astma of COPD patiënt verder kan worden verbeterd. Hiervoor werkt het gezondheidscentrum samen met longartsen van het St. Antonius Ziekenhuis.
Patiënten met luchtwegklachten die mogelijk gebaseerd zijn op astma of COPD en die mogelijk voor het zorgprogramma in aanmerking komen, worden door de huisartsen geselecteerd. Zij vragen u dan een afspraak te maken bij de praktijkondersteuner Silke Moelands. Zij maakt dan een afspraak met u voor een zogenaamde longintake.
Hoe vindt de long intake plaats?
De praktijkondersteuner stelt u een aantal specifieke vragen over uw luchtwegklachten en voert aansluitend gelijk een longfunctie-onderzoek uit. Daarna wordt een afspraak bij uw huisarts gemaakt en wordt bekeken hoe uw klachten het beste behandeld kunnen worden, of overlegt de praktijkondersteuner zelf met uw huisarts en belt u later terug.
Wat is COPD?
COPD (Chronic Obstructive Pulmonal Disease) is een chronische longziekte, waarbij u moeite heeft met ademhalen omdat de longen ontstoken en beschadigd zijn. Bij COPD kan men last hebben van veel hoesten, slijm, benauwdheid en een piepende ademhaling. In het beginstadium is deze benauwdheid er alleen bij zware lichamelijke inspanning. Wanneer de COPD ernstiger wordt kunnen de klachten er ook zijn bij dagelijkse dingen, zoals traplopen.
Oorzaak
De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Zeker acht op de tien mensen met COPD kreeg deze ziekte door jarenlang roken. Andere oorzaken zijn luchtverontreiniging, slecht behandelde astma, veel longontstekingen of een erfelijke ziekte.
Wat is astma
Astma is een aandoening van de longen waarbij de luchtwegen vernauwen onder invloed van prikkels, vaak zijn dit allergische prikkels. Astma is een aandoening waarmee je wordt geboren, maar met medicatie is deze goed onder controle te houden.
Het is heel belangrijk dat inhalatiemedicatie goed wordt gebruikt. In het gezondheidscentrum wordt gebruik gemaakt van de incheck dial om te controleren of u goed de medicatie inhaleert.
Twijfelt u of u de inhalatie medicijnen goed gebruikt, dan kunt u ook zelf aan de praktijkondersteuner vragen dit te controleren. Inhalatie instructie wordt ook gegeven bij de apotheek.
Evaluatie
Inmiddels zijn al veel patiënten voor een longintake bij de praktijkondersteuner geweest, waarna, indien van toepassing, de controles zijn opgezet. Mocht u klachten hebben van veel hoesten, slijm, benauwdheid en een piepende ademhaling, maakt u dan een afspraak bij uw huisarts. De huisarts zal u dan als u daar voor in aanmerking komt, doorverwijzen voor een longintake bij de praktijkondersteuner (Silke Moelands en Tanja Verleg).
Zij kunnen ook samen met u een longaanvalsplan maken, waarbij wordt afgesproken wat u moet doen indien u meer klachten krijgt van uw longziekte.