Verslavingszorg

Iemand die verslaafd is, kan iets niet laten. Zelfs als het heel slecht is voor hem of haar. Dat kan drank zijn, of drugs, maar ook bijvoorbeeld gokken of een computerspel. Een verslaving begint onschuldig. Het gebruik is prettig en het lijkt ongevaarlijk. Dit kan langzaam of plotseling veranderen in een verslaving.
Verslaafd of niet?
Maakt u zich zorgen over een eventuele verslaving bij uzelf, uw partner, kind en/of bekende, dan kunt u een persoonlijk advies krijgen door middel van een gesprek met een Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) in het gezondheidscentrum. Via de huisarts kunt u zich naar hem laten verwijzen. De Praktijkondersteuner biedt u hulp bij problemen door gebruik van of verslaving aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken, internetten of gamen.
De aanpak is praktisch en gericht op uw huidige situatie. Het kan zijn dat een aantal gesprekken met de Praktijkondersteuner voldoende is. Mocht er meer nodig zijn, dan overlegt de Praktijkondersteuner met u en uw huisarts over de behandelmogelijkheden en waar dit het beste zou kunnen gebeuren.
Het werk van de Praktijkondersteuner wordt vergoed vanuit de huisartsenzorg. Voor u zijn hieraan geen kosten verbonden.
Wilt u meer informatie over verslavingen en behandelingen?
www.jellinek.nl
Jellinek biedt advies en hulp (behandelingen) aan iedereen in de provincie Utrecht, die problemen heeft door het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen, of door gokken/internetten/gamen. Het kan gaan om uw eigen gebruik of gokken of dat van iemand in uw omgeving. Er zijn ook online-behandelingen mogelijk.
www.trimbos.nl
Trimbos is een kennisinstituut, dat veel onderzoek verricht. Op de website is veel achtergrondinformatie te vinden over feiten, cijfers en beleid.
Overige websites:
www.alcoholinfo.nl
www.hoepakjijdataan.nl (praten met je kind)