Uw huisarts of praktijkondersteuner GGZ kan u helpen indien u langere tijd een sombere stemming heeft en twijfelt of er sprake is van een depressie.
Regelmaat blijft belangrijk, ook juist bij depressieve klachten. Vaak is een aantal gesprekken met de huisarts of POH-GGZ in combinatie met een zelfhulp cursus voldoende om de klachten te doen verminderen. U kunt meer lezen over depressie(ve) klachten op thuisarts of op deze pagina.
Zelfhulp
U kunt met behulp van internet met de programma’s van therapieland snel aan de slag met uw klachten. Uw huisarts of de POH GGZ kanu een link geven naar deze zelfhulpprogramma’s Zo kunt u leren hoe somberheid ontstaat en wat u zelf kunt doen om deze te verminderen. Op de website van therapieland kunt ook diverse andere cursussen zelfstandig doorlopen
Gesprekken met de POH-GGZ
De praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) is in dienst van uw huisarts en ondersteunt de huisarts bij het begeleiden van mensen met psychische klachten. De POH-GGZ speciaal opgeleid voor dit werk en heeft een ruime werkervaring op gebied van psychische klachten en ziektebeelden. De huisarts kan u verwijzen naar de POH-GGZ en maakt een afspraak voor een eerste gesprek. Na het eerste gesprek maakt u samen met de POH-GGZ afspraken over het doel van de gesprekken en het aantal gesprekken. Meestal vindt er na 3 gesprekken een eerste evaluatie plaats zodat we goed kunnen kijken of de geboden hulp bij u aansluit. Het kan ook zijn dat de huisarts u meteen naar een psycholoog verwijst of dat dit gebeurt nadat u een aantal gesprekken met de POH-GGZ heeft gehad. Dit alles gebeurt uiteraard in overleg met u.
Medicatie bij depressie
Soms zijn gesprekken onvoldoende en blijven de klachten bestaan. Als blijkt dat uw klachten niet verminderen en al te lang aanwezig zijn, kan het zijn dat medicatie ook een optie is om de klachten te verminderen. De medicijnen die daarvoor gebruikt worden heten antidepressiva. Antidepressiva werken niet direct maar hebben een inwerkperiode van 3 tot 6 weken. Soms moet de medicatie in stapjes worden opgehoogd totdat de juiste werkzame dosering is bereikt.
Sommige mensen hebben bij de start van deze medicatie last van bijwerkingen. Elke keer als de medicatie wordt opgehoogd kunnen deze optreden maar dat hoeft niet. Totdat de antidepressiva beginnen te werken, wordt bij angst of onrust soms ook een een kalmeringsmiddel voorgeschreven, zoals diazepam of oxazepam. Deze medicatie werkt direct. Ze werken wel versuffend en verslavend. Gebruik ze hooguit 1 tot 2 weken. Ze zijn namelijk erg verslavend en verliezen hun werking bij langdurig gebruik. Uw huisarts kan u goed informeren over de voor- en nadelen hiervan. Als u al antidepressiva slikt, of dat in het verleden heeft gedaan, bespreekt u met de huisarts of het zinvol is dezelfde te (blijven) gebruiken. Soms is het advies een ander medicijn te proberen.
Fysiotherapie
Binnen de fysiotherapie zijn er 4 behandelmogelijkheden die kunnen worden ingezet bij depressie, afhankelijk van uw klachten of de keuze die u zelf maakt.
- In ademhalings- en ontspanningstherapie (AOT) leert u door middel van ademhalings- en ontspanningsoefeningen de ademhaling te normaliseren en zo tot rust te komen en inzicht te krijgen in uw functioneren.
- Bij de haptonomische begeleiding ligt de focus op voelen en lijflijk ervaren.
- Runningtherapie is het aanleren van rustig hardlopen tot een duurloop van zo’n 30 tot 40 minuten om de geest tot rust te laten komen, meer vertrouwen te krijgen in het lichaam en het inzicht te ondersteunen in uw keuzebeleid. Specifiek bij depressie werkt dit soms erg goed.
- Psychosomatische fysiotherapie geeft u inzicht door samen met u de relatie tussen bewegen en uw (psychisch) functioneren te bekijken.
Hulp bij praktische problemen
Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Het helpt om hier samen oplossingen voor te bedenken, bijvoorbeeld met uw partner, uw huisarts of praktijkondersteuner GGZ, uw werkgever of een maatschappelijk werker (via Geynwijs).
Wat als het toch niet beter gaat;
Als een depressie onvoldoende vermindert, bekijkt u samen met uw huisarts en of POH-GGZ wat de volgende stap zou kunnen zijn. Soms is het beter om samen met een psycholoog eens wat dieper te kijken naar de oorzaken of naar manieren grip te krijgen op uw depressieve klachten door middel van therapie. Vormen van psychologische hulp die goed kunnen werken zijn cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke psychotherapie.
Bij (cognitieve) gedragstherapie leert u hoe u met uw gedachten en uw gedrag uw gevoel kunt beïnvloeden. Interpersoonlijke psychotherapie kan helpen de relatie en omgang met andere mensen te verbeteren. Op de lange termijn werkt hulp van een psycholoog beter dan medicijnen.
Een behandeling bij een psycholoog wordt door uw zorgverzekeraar alleen vergoed als er ook sprake is van een erkende diagnose. Als er geen diagnose is en u wilt toch gesprekken dan is er een kans dat u de gesprekken zelf moet betalen. Bespreek met uw huisarts of POH GGZ de mogelijkheden. Bij een eventuele verwijzing moet u rekening houden met uw eigen risico.
- Vanuit het EMC Nieuwegein wordt samen gewerkt met Vitaalmensenwerk.
- De Roerdomp en De Schans werken veel samen met Psychologenpraktijk Nieuwegein.
- Zorgplein Zuid werkt samen met Mindfit
- Er wordt vaak ook verwezen naar Indigo die op meerdere locaties in Nieuwegein/Utrecht zitten.
- Vanzelfsprekend bent u zelf vrij om te kiezen voor de praktijk van uw voorkeur.
Winterdepressie
Bij een winterdepressie kunnen de eerste stappen van de behandeling helpen: zelf aan de slag gaan en psychologische hulp. Maar dan kan soms ook lichttherapie goed helpen. U krijgt een aantal dagen tot weken licht van een speciale lamp. Uw ogen moeten open zijn, maar u kijkt niet direct in het licht. De behandeling begint met een sessie per dag van 10 tot 15 minuten. Daarna kan een sessie langer duren. De meeste mensen merken binnen een paar dagen al verbetering. Uw huisarts kan u helpen om lichttherapie te krijgen
Psychiater
Wanneer behandeling bij een psycholoog en de behandeling met medicijnen onvoldoende helpen, kan een gesprek met een psychiater u verder helpen. De psychiater zal verdere diagnostiek doen en de behandeling overnemen.