Soorten therapie

Wat voor een soort therapie heb ik nodig?soorten-therapie

Als u met een klacht bij de afdeling fysiotherapie van de Roerdomp komt, wordt eerst bepaald met welk soort therapie u het beste kunt worden geholpen. Als u goede ervaring heeft met een bepaalde soort fysiotherapie, kunt u natuurlijk uw voorkeur aangeven. Het behandelplan wordt samen met u opgesteld.

 

Algemene fysiotherapie

Voor al uw klachten en vragen over spieren en gewrichten, ademhaling, houding, sporten en bewegen wordt u geholpen met algemene fysiotherapie. Binnen de algemene fysiotherapie wordt gekeken naar hoe een klacht is ontstaan en hoe het herstel ervan kan worden beïnvloed. Ook wordt gekeken hoe beperkingen en problemen in het dagelijks leven zoveel mogelijk kunnen worden beperkt.

Manuele therapie

Manuele therapie is een therapie waarbij na nauwgezet onderzoek klachten en stoornissen van het bewegingsapparaat kunnen worden aangepakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende manuele technieken (handgrepen) waarbij de behandeling wordt ondersteund met specifieke oefeningen voor het doelgericht trainen van bijvoorbeeld de rug- of buikspieren.

Dry Needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en op die manier snel en langdurig ontspannen.
Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Haptonomische fysiotherapie

Haptonomische fysiotherapie kan u op weg helpen wanneer u niet lekker in uw vel zit, u zich al langere tijd geremd voelt, snel geïrriteerd bent of wanneer u zich langdurig vermoeid of lusteloos voelt. Ook wanneer u (langer bestaande) pijnklachten, angst, hyperventilatieklachten of andere spanninggerelateerde klachten heeft, kan deze vorm van fysiotherapeut u een oplossing bieden.
Meer informatie over haptonomie vindt u onder ‘Lichaam en stress’.

Therapie bij longklachten (COPD)

Bij klachten als COPD en astma kan onze fysiotherapeut u begeleiding geven bij het aanleren van een optimale ademhaling, een goede ophoesttechniek en bij het op peil houden van uw conditie. Samen met u wordt gekeken hoe u met kleine aanpassingen in uw levenswijze zo goed mogelijk met de aandoening om kunt gaan. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de praktijkondersteuner, de huisarts en de apotheek.

Beweegprogramma’s

Gezondheidscentrum de Roerdomp heeft een groot aantal beweegprogramma’s die u kunnen helpen om (weer) in beweging te komen. Er zijn speciale programma’s opgezet voor mensen met diabetes of mensen met een longaandoening (COPD). Maar ook voor iedereen die eigenlijk meer zou moeten bewegen. Een beetje bewegen is vaak het beste medicijn!

Uitgebreide informatie over onze beweegprogramma’s vindt u onder ‘Ik zou eigenlijk meer moeten bewegen’ en bij de Zorgprogramma’s.
Preventie van werkgerelateerde klachten
Voor advies over werkgerelateerde klachten kunt u bij alle algemene fysiotherapeuten terecht.